Salsa show skupina Lupitas

V Sloveniji je ples vse bolj popularen in naši plesalci že dolga leta dosegajo vrhunske rezultate na plesnem področju, nekateri pa celo ustvarjajo koreografijo za svetovne pevske zvezde. Toda, ko govorimo o salsa show skupinah, takrat pri nas ni kakšne posebne »konkurence«, saj mi ob tem pride na misel le ena skupina – Lupitas. Slednja navdušuje na salsa festivalih v Sloveniji in v tujini.

Idejni vodja in glavno gonilo te skupine je Ana Uršič, v mladosti odlična gimnastičarka, ki pa jo je potem splet življenjskih okoliščin zanesel v svet plesa. Začela je z gimnastiko, nadaljevala kot cheerlading plesalka, kasneje pa jo je navdušila salsa, ki ostaja njena prva ljubezen. Z Ano sem na blogu že imel intervju, tokrat pa je pogovor nanesel na plesno skupino Lupitas.

  • Ana, prosim povej mi kaj več ideji za nastanek te plesne skupine. Kako se je vse začelo? Si že kar na začetku imela v mislih nastope na salsa festivalih ali pa je to prišlo spotoma, ko je »kemija« v skupini zaživela?

Priložnost za nastanek plesne skupine sta mi omogočila Mark in Aleksandra, organizatorja slovenskega salsa festivala Magic, ki se je na naših tleh že zelo dobro dokazal s svojo prepoznavnostjo in kvaliteto. Ponudila sta mi sodelovanje na festivalu z organizacijo bootcampa, kar v našem svetu pomeni, da se v zelo kratkem času naučiš zahtevne koreografije, s katero se nastopa in predstavi na samem festivalu ob boku drugih inštruktorjev.

Moja dolgoletna želja po samostojni ženski plesni skupini se mi je s to priložnostjo uresničila. Izkušnja je bila čudovita ter velik zagon, saj smo se v ekstremno hitrem času naučile in utrdile štiri minute dolgo koreografijo, s katero smo se januarja 2017 prvič predstavile kot Magic Bootcamp by Ana Uršič. Ob koncu festivala pa želja punc ni pojenjala, ampak se je samo še povečevala. Tako smo z nastopi kar nadaljevale, saj je bilo v skupini čutiti globoko strast do plesa in povezanost med nami. Ob koncu sezone sem bila srečna, da sem uspela projekt izpeljati sama ter doživeti nešteto nepozabnih trenutkov s puncami. Bila sem več kot zadovoljna. Vendar pa zgodbe še ni konec. 🙂

Ob velikem presenečenju so punce želele nadaljevati še naprej v obliki plesne skupine. Ob njihovem spodbujanju sem se odločila, da postanemo »uradno« slovenska ženska salsa skupina v Sloveniji. Ob tem se je bilo seveda potrebno odločiti tudi kakšno bo naše ime, ki pa je nastalo zelo spontano, in sicer iz naslova naše prve točke, s katerim smo se vse takoj strinjale.

Priznam, da si nisem predstavljala, da bomo nastopale v tako velikem obsegu, saj je bila naša ideja le plesati in širiti našo strast do salse. Že takoj v štartu naše ustanovitve pa smo dobile veliko ponudb in vabil na plesne dogodke in mednarodne festivale tudi v tujini. To je bilo za nas posebno in zelo velika čast, saj smo bile povabljene s strani organizatorjev poznanih festivalov v Evropi.

Prvi veliki »bum« je bilo povabilo na salsa festival na Malti, kjer smo prvič nastopile skupaj kot Lupitas Dance Group. To je bil nov svet za vse in seveda tudi za mene, saj sem bila v šoku kako daleč smo se uspele prebiti v tako kratkem času. Ob številnem nastopanju smo najponosnejše na najslajši nastop ob koncu sezone in sicer smo bile del najbolj poznanega svetovnega salsa festivala v Rovinju (Croatia Summer Salsa Festival).

Nastopati na gala glavni prireditvi, plesati in dihati isti zrak na odru z ostalimi svetovnimi inštruktorji sveta, je neprecenljivo in dih jemajoče. Skoraj neopisljivo z besedami in za Lupitas ogromen dosežek in ponos. Naše delo in novi projekti se nadaljujejo, tako, da že komaj čakamo novo sezono, nove projekte in neprecenljive izkušnje.

  • Sam do sedaj še nikoli (če odštejem ruedo) nisem plesal v skupini. Kakšna je razlika med plesom v paru in plesom v skupini? Po mojem občutku je za ples v skupini potrebno še več plesnih treningov, medsebojnega usklajevanja in ustvarjalne energije, kot za ples v paru. Imam prav?

Razlika je seveda velika. Priprave na kvaliteten nastop zahteva veliko dela, saj je delo drugačno, če je v skupini več parov, dva para, samostojni par ali skupina s samostojnimi plesalci. Plesni nastop v parih zahteva kompatibilnost med partnerjema, ki plešeta skupaj, prav tako pa usklajenost z drugimi pari, če je v skupini več njih. Pomembno je sodelovanje, vendar je hkrati deljeno delo med plesalkami in plesalci.

Pri solo plesu je drugače, saj je potrebno veliko časa posvetiti usklajenosti gibanja samostojnega plesalca s celotno skupino, timingu ter postavitvam, ki dopolnijo dinamiko nastopa, še posebej, če je skupina velika, kar seveda velja tudi za skupine, kjer so pari. Potrebno se je zavedati, da solo ples prav tako zahteva sodelovanje ter pozornost na drugih članih v skupini, saj si ob istem času samostojen vendar v sodelovanju s soplesalci. En sam ne more biti skupina, povezanost, sodelovanje in trud vseh so glavni faktorji, da show lahko dobro izgleda.

  • Koliko punc trenutno pleše v tvoji skupini? Ste vse »stalne« članice ali pa se »menjavate«? Odkod prihajate? Ste vse iz Ljubljane ali pa ste se zbrale z vseh koncev in krajev Slovenije? Je med njimi tudi kakšna plesalka iz tujine?

Trenutno je v skupini Lupitas 12 članic, v večini stalne. Želim ohraniti prvotno in pristno skupino, saj rastemo in napredujemo skupaj, kar pa ne pomeni, da smo strogo zaprte za nove članice. Punce prihajajo iz cele Slovenije, kar zahteva še toliko večjo organiziranost ter odrekanje, vendar nam do sedaj zelo dobro uspeva. 🙂 Lahko bi rekla, da je polovica deklet iz Ljubljane, ostale pa prihajajo iz Štajerskega konca, Kranja, Kamnika, Domžal … skratka do sedaj se oddaljenost ni izkazala za oviro za prisotnost na treningih ter trdo delo za celotno skupino. Plesalk iz tujine nimamo, saj je verjetno razlog ravno v oddaljenosti ter časovni organizaciji.

  • Na katerih salsa festivalih ste do sedaj nastopile? Vsak nastop je zagotovo zgodba zase, a sem prepričan, da ti je kateri nastop še posebej ostal v spominu glede na navdušen odziv publike. Bi nam zaupala, kje je bilo to?

Res je, vsak nastop je posebna zgodba, saj smo bile že na kar nekaj festivalih, tako velikih kot majhnih, manj in bolj poznanih. Definitivno pa bi lahko izpostavila prvega ter zadnjega. 😉 Prvi zato, ker se je z nastopom na Magic festivalu začela naša pot ter s tem uresničila moja želja ter zadnji v letošnji sezoni, Croatian Summer Salsa Festival v Rovinju, saj le tega letno obišče do pet tisoč ljudi, je svetovno poznan festival na najvišji ravni. Poseben zato, ker smo bile povabljene s strani organizatorja festivala ter imele priložnost nastopati na glavnem odru, na glavni sobotni zabavi, ob strani najboljših inštruktorjev sveta. Takšne priložnosti ne more doživeti vsak, zato sem na svoje plesalke še toliko bolj ponosna.

  • Kakšne so tvoje želje glede tvoje skupine? Bi rade (če še niste) kdaj nastopile tudi čez lužo? Kako je v tujini, kar se tiče salsa show skupin?

Dovolim si sanjati, vendar rada ostajam realna. Skupina Lupitas je amaterska skupina, ki pleše in nastopa zaradi veselja in strasti, ki jo salsa ima in da. Moje plesalke so preproste punce, ki živijo življenje kot vsaka druga s svojimi obveznostmi. Naše želje so vedno višje, vendar pa o nastopu čez lužo ne razmišljamo. Pomembno je, da postajamo vedno boljše, predvsem pa ob tem ohranjamo našo ljubezen do plesa, saj nas ta združuje in vodi do takšnih dosežkov. Želim si, da Lupitas Dance Group še naprej deluje v takšni smeri, s konstantnim napredovanjem, vloženim trudom ter požrtvovalnostjo, kar skupino ohranja in jo krepi.

V tujini je razpon plesnih skupin od amaterskih do profesionalnih zelo velik. Konkurenca je seveda večja, prav tako pa je prisotna tudi borba za sodelovanje v profesionalnih skupinah. Če izpostavim zadnje, je njihova preciznost, eleganca in tehnična sposobnost višja z razlogom, saj zahteva toliko več odrekanja, posvečanja ter vsakodnevnega treninga. Delo prinese rezultate, čeprav se ozadja ne vidi. 🙂

  • Marsikatera plesalka, ki vidi Lupitas na odru si zagotovo tudi sama želi, da bi morda kdaj plesala v takšni skupini. Kaj mora plesalka imeti, da lahko pleše na takšni ravni? Izkušnje? Voljo? Znanje? Srce? Morda vse od naštetega? Ste za tvojo skupino kdaj imeli kakšno avdicijo?

Verjamem, da si vsaka plesalka želi izkusiti adrenalin, ki je prisoten ob nastopih. To je posebno doživetje in izkušnja. Pogoji in faktorji, ki si jih naštel so seveda dobrodošli in bistveno pripomorejo k hitrejšemu napredovanju, saj se da z voljo, trdim delom ter željo po učenju zelo hitro napredovati. Avdicije za Lupitas Dance Group uradno nikoli ni bilo, je pa skupina bila izbrana in narejena tako, da so bila dekleta osebno povabljena k sodelovanju.

  • Ljubezen do glasbe, ritma in plesa je tista, ki združuje vse Lupitas plesalke. Zavedam se, da je za vrhunski plesni nastop potrebno mnogo ur vaj. Koliko ur treningov je približno potrebno, da se osvoji nova koreografija in da ste pripravljene za nastop na odru? Se to dobivate mesečno ali tedensko?

Ljubezen do glasbe in plesa je osnova, želja po nastopanju je vedno prisotna, vendar pa je realnost dostikrat drugačna. Tukaj bi lahko govorili o razlikah med amaterskimi ter profesionalnimi nastopi. Za vrhunski profesionalni nastop ni nikoli dovolj ur treninga, saj izboljšuješ svoj ples v neskončno različnih niansah.

Vedno je časa premalo, svoj ples in gibanje bi lahko pilili v nedogled, vse to pa je pogojeno s posameznikovo predstavo o izgledu, trudu in percepciji o samem nastopu in plesu. S tega vidika vidimo način izvedenega nastopa v povezavi s posameznikovo željo in sposobnostjo. Tako, da na to vprašanje težko odgovorim točno, vem le, da cilj vedno opravičuje sredstva. Lupitas treningi potekajo enkrat tedensko, ob bližajočem terminu nastopa pa seveda povečamo intenziteto in število ur treninga.

  • Punce, ki so članice tvoje skupine … Kakšno plesno predznanje imajo? So vse dejavne le na salsa področju ali pa je njihov plesni repertoar širšega razpona in je salsa eden od plesov, ki ga plešejo?

Plesalke v skupini so različne in trenutno vse salsere v kombinaciji z ostalimi plesi, ki so zajeti v našem svetu. Imamo bivše plesalke jazz baleta, hip hopa, cheerleadinga, prav tako pa tudi plesalke, ki so se zaljubile v salso in je le-ta postala del njihovega življenjskega vsakdana. Preddispozicije niso potrebne, so pa vedno v pomoč pri učenju drugih plesov.

  • Prepričan sem, da bo katera plesalka, ki bo prebrala tale intervju zagotovo izrazila želja, da se morda nekoč pridruži tako odlični, srčni in navdihujoči plesni skupini kot so Lupitas. Kako te plesalke lahko najdejo oz. kontaktirajo ter stopijo v stik s teboj?

Hvala za tvojo vzpodbudo in podporo že s samim intervjujem. Plesalke me vedno lahko kontaktirajo na mail ana.ursic86@gmail.com ali me najdejo na FB strani, lajkajo FB stran Lupitas Dance Group ali pa me preprosto »pocukajo za rokav« kjerkoli me vidijo ter vprašajo vse v zvezi s skupino, tečaji in mojim delom. Novih plesalk sem vedno vesela in z velikim zadovoljstvom jim ponudim različne možnosti.

  • Kolikor vem več nastopate v tujini kot pa v Sloveniji. Kdaj bo pri nas spet kakšen vaš nastop, da vas lahko vse bralke in bralci bloga pridemo pogledati?

Tujina je in vedno bo bolj zanimiva, čeprav same nismo izbirale kje bomo nastopale. Naš prvi nastop bo že v mesecu septembru, saj sodelujemo kot uradna plesna skupina na finalni zaključni prireditvi za Miss Earth 2018, hkrati pa sem koreografinja izbranim lepoticam ter oblikovalka plesnega programa za popestritev prireditve. Ostali nastopi, ki so že dogovorjeni, pa naj bodo zaenkrat še skrivnost, saj niti moje plesalke še niso o vsem obveščene in je tako potem bolj zanimivo. 😉

Hvala Robert, zahvaljujem se za tvojo podporo, vedno vzpodbudne besede in pomoč pri promociji vseh slovenskih plesalcev in ustvarjalcev.

Ana, najlepša hvala za pogovor o tvoji plesni skupini in tako tebi kot tudi tvojim puncam želim v imenu vseh bralk in bralcev spletne strani še veliko uspešnih plesnih nastopov.

P.S. Plesna show skupina Lupitas je bila aktivna v letih 2018 – 2020. Ana Uršič je v letu 2019 začela z novim plesnim projektom BachatAna, ki traja še danes.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik in plesalec.