Ko ti je težko, takrat pleši

“When shit happens, it is time to start dancing.” – Robert Goreta

Navdih za zgornjo misel sem dobil danes zjutraj. Navajam jo v takšnih obliki, kot je »prišla« – v angleščini. Mislim, da prevoda ne potrebuješ in da jo povsem dobro razumeš tudi neprevedeno.

Plesati sem začel leta 2011. Od takrat dalje sem imel dve daljši »pavzi«, ko nisem plesal. Prva pavza je trajala dobro leto dni in pol, druga pa šest mesecev. O razlogih, zakaj sem dvakrat imel pavzo, v tem zapisu ne bom govoril, saj ti tokrat želim predati eno drugo pomembno sporočilo.

V mnogih šamanskih skupnostih človeku, ki bi potožil zaradi tesnobe, malodušja ali depresije, šaman ali zdravilec postavi naslednji dve vprašanji:

  • Kdaj si prenehal plesati?
  • Kdaj si prenehal peti?

Ples in petje sta že dolga tisočletja znana kot univerzalna zdravilca, ki pozdravita marsikatero težavo. Ko vse to opustiš, izgubiš stik s svojo dušo.

Različne življenjske izkušnje in preizkušnje so me naučile, da preko petja in plesa lahko daš svojemu telesu in tudi svoji duši neko posebno »zdravilno dozo«. Ni važno kaj poješ in ni važno kateri ples plešeš, pomembno je le to, da poješ in plešeš. Z glasbo ali brez glasbe. S poslušalci ali brez poslušalcev.

Še nekaj znanstvenih dejstev o plesu. Ples je dober za možgane in kognitivne sposobnosti. Z medicinsko raziskavo, ki so jo dolgih 21 let izvajali na Medicinskem kolidžu Alberta Einsteina v New Yorku, so poskušali ugotoviti, ali različne dejavnosti, od igranja kart do plavanja in opravljanja gospodinjskih opravil, vplivajo na kognitivne sposobnosti.

Zanimivo … skoraj nobena od teh aktivnosti ni vplivala na odstotek demence, razen ena – ples v paru, ki je zmanjšal tveganje demence za 76 %. Nobena druga dejavnost ni bila tako učinkovita pri varovanju ljudi pred zmanjšanjem kognitivnih sposobnosti.

Med drugim je raziskovalka Patricia McKinley z montrealske univerze McGill tudi dokazala, da argentinski tango pomaga povečati družabnost in mobilnost ter izboljša ravnotežje in koordinacijo.

Ples je že tisočletja del vseh kultur sveta. Z njim se povezujemo z medenico, hkrati pa s plesom poskrbimo za svojega duha in pomagamo možganom in srcu do optimalnega zdravja. Torej bi bil lahko recept za dobro zdravje in počutje zelo preprost: Uživaj, smej se, rad se imej, poj in pleši. 🙂

P.S. Posredujem še spodnji navdihujoči video, kjer si lahko pogledaš kako je več kot 400 ljudi, ki se med seboj niso poznali, začelo spontano plesati. Da, ples res združuje. 🙂

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik in plesalec.